Daha Mutlu Olmak İçin : Yoga Yapın!
Yükselen Çağ Wellbeing Akademi Web Sitesine Hoşgeldiniz.
 

Claire Diab

Claire Diab Chopra Center’daki eğitimime ilk başladığımda derslerine girmek istemediğim tek hocaydı. Bu Claire’i tanıdığım için değil, yoga yapmak istemediğimden kaynaklanan bir önyargımdı. Bu dersin yoklama gerektirdiğini ve her gün sabah 08.00-09.00 ile akşamüzeri 17.00-18.00 arası günde 2 defa yoga dersine girmek zorunda olduğumu öğrenince çok bozulmuştum.Yoga’yı eziyetten ibaret olarak gören benim fikirlerimi sadece bir hafta sonra kökünden değiştirmemi ve aşağıda anlattığı bütünlüğü deneyimlememi sağlayan çok sevgili hocam ve aynı zamanda değerli dostum Claire Diab ile bu röportaj benim için çok önemli…

İçinizde yoga ile ilgili benim eski düşüncelerime sahip olan varsa bu röportaj sonrası anlatılanları deneyimlemek üzere kendinize bir şans vermenizi diliyorum. Şimdi sizleri sizleri 25 yıldır Dr. Deepak Chopra ile birlikte çalışan, Chopra Center Yoga Programları Direktörü, Asian Studies Profesörü sevgili Claire Diab ile başbaşa bırakıyorum...

Merkeziniz “Amerikan Yoga Akademisi”nin web sitesinde “yoga yaşa, bedene, şekle ve dine bakılmaksızın herkes için” der. İnsanlar neden yoga yapmalıdırlar? 

''Herkes Yoga yapmalıdır çünkü  YOGA kendinizi iyi hissetmenizi sağlar! Daha genç, daha çekici ve seksi hissedersiniz. Cildiniz daha parlak olur ve bu sağlıklı bir parlaklıktır. En önemlisi zihnen bir bütünlük hissedersiniz. Çevrenizdeki her şey ve herkesle bir bütünleşme hissi yaşarsınız, çevrenizdeki her şeyle, herkesle ve özel ilişkinizde daha anlamlı, daha eğlenceli, daha sevgi dolu ve kaygısız olursunuz. Artık İçten dışa yayılan bir iç huzura sahipsinizdir! 

Yoga güzel bir felsefe ve yaşam biçimidir. Yoga Sanskritçe bir kelimedir. Sanskritçe kadim bir lisandır. Yoga kelime anlamı olarak “bütünleşme’’ demektir. Bedenin, zihnin ve ruhun bütünleşmesidir. Yaşamın her kesiminden insanlar bütünleşme hissini yaşayıp, bu hissi sürdürülebilir kılmak için Yoga’yı uygulayabilirler. Yoga esnekliği artırır, kuvvet yaratır, bedeninizi güçlendirir, stresi azaltır, zihninizi sakinleştirir ve arındırır ve bizde bütünsel wellbeing halini, iyi oluşun ve dengenin kapsamlı bir hissini verir. Düzenli olarak yoga uygulamaya başladığınızda öz güveniniz gelişir ve ekstra çaba göstermeden ideal dengenize ve mükemmel kilonuza kavuşursunuz.

Yoga hayatınıza yıllar eklemek  ile ilgili değildir… O yıllarınıza hayat ekleme ile ilgilidir!

Hayatı daha geniş bir perspektiften ve daha net olarak görmeye başlar, daha yaratıcı olur ve mutluluk, sağlık, zenginlik ve etik başarılar kazanırsınız.  Sonuç olarak… Sağlığınız Zenginliğinizdir! 

Yarattığınız “Modern Yoga” stilini diğer yoga stillerinden ayıran nedir? 

“Günümüz Yogisi için Çağdaş Yoga” benim parolamdır. Misyonum dünyada ulaşabildiğim herkese ulaşarak; yaşam tarzına bakmadan, vejetaryen, et yiyen yemeyen, sigara içen içmeyen, spor yapan yapmayan yoga’nın herkes için olduğunu, herkesin yoga yapabileceğini ve ondan faydalanacağını öğretmektir. Yoga uygulayıcıları hakkında yargıya varmaz. Benim ya da eğitmenlerimden birinin yoga dersine katılan her bir kişi yenilenmiş,  canlanmış, enerjisi yükselmiş, dingin ve rahatlamış hissederek sınıftan ayrılır. Öğrencilerim her yoga dersinde kendileriyle ilgili her zaman yeni bir şeyler öğrenirler. Yoga yaşamın tüm katmanlarını içeren bütünsel bir eğitimdir. Amerikan Yoga Akademisi tarafından yetiştirilen eğitmenler bütünsel sağlık yaklaşımı ile fiziksel, duygusal ve spirituel açıdan  eğitilerek, aynı zamanda yoga’yı mat üstünde olmadıkları zamanlarda da nasıl yaşayacakları konusunda bilinçlendirilirler. Günümüz Çağdaş Yogi'sine hareket, nefes alma, rahatlama ve meditasyon aracılığıyla bedenine, zihnine ve ruhuna özen göstermeyi öğretiyoruz…ancak o zaman spirituel özümüz gözlerimiz aracılığıyla ışıl ışıl parlayabilir. Günümüz  modern yogi’si ışıldayan ve parlayan gözlere sahiptir! 

Yoganın faydaları nelerdir?

Yoganın pek çok şaşırtıcı faydaları vardır! Yoga esnekliği artırır, bedeninizi güçlendirir, stresi azaltır, zihni sakinleştirir ve arındırır ve bütünsel iyi oluşun ve dengenin kapsamlı bir hissini verir.  Düzenli yoga uygulaması özgüvenininizi güçlendirmenize, seks hayatınızı geliştirmenize yardım edecek ve sizi ideal kilonuza getirecektir. Daha genç ve daha çekici hissedersiniz. Cildiniz daha parlak olur ve sağlıklı bir pırıltı oluşur. En önemlisi içinizde bir bütünlük hissedersiniz… çevrenizdeki her şey ve herkesle bir bütünleşme hissedersiniz, etrafınızdakilerle ilişkiniz daha anlamlı, daha eğlenceli, daha sevgi dolu ve kaygısız olur. İçten dışa doğru yayılan bir iç huzura sahip olursunuz!

İnsanlar yoganın yapmak için zor ve zahmetli olduğunu düşünürler. Bu doğru mudur? Ya da eğer doğru değil ise, bu kavram yanılgısını düzeltmek kolay mıdır?

İnsanlar zaman zaman yoga’nın zor olduğunu düşünebilirler çünkü yoga eğitmenleri genelde her bireyin belirgin ihtiyaçlarını farkında olmadan ya da duruşlarla ilgili varyasyonlar vermeden ders yapıyorlar.

Genelde yoga kelimesi duyulduğunda, bedenin pretzel şekline girmiş beden pozisyonları akla gelir. Eğer yoga sadece sizin ne kadar esnek olduğunuz ile ilgili olsaydı, o zaman Cirque du Soleil akrobatları dünyadaki en iyi yogi’ler olurdu! Ben 25 yıl önce yoga ile ilgili eğitmenlik eğitimi almaya başladığımda,  beni oldukça zorlayan sadece belirgin bir akış uyguluyorduk. Farklı duruşların hiç varyasyonları yoktu ve bu tüm bildiğimdi. Yoga eğitmenliğine başladıktan s ay kadar sonra onra, yoga dersinde adeta büyük bir mücadele veren katılımıcları gördüm ve  herkesin bireysel ihtiyaçlarını temel alan, onları destekleyecek ve en iyi şekilde hizmet edecek poz varyasyonları olan kendi stilimi yaratmaya karar verdim. Yoga derslerimde her katılımcının kendini rahat ve iyi hissettiğinden emin olmak için her zaman herkesi dikkatlice gözlmelerim.

Bugüne kadar  dünyanın her köşesinde yaşayan yaklaşık 2,300 eğitmen yetiştirdim ve bu kadar  öğrenciye eğitim verdikten sonra, öğrencilerime derslerine katılan kişilere kendilerini keşfetmelerini sağlayacak şekilde yönlendirmelerinin, dersi bu yönde yapmalarının çok daha doğru neticeler doğurduğunu söyleyebilirim.

Eskiden nadiren de olsa yoga dersi esnasında ufak yaralanmalar olabilmekteydi. Artık  yoga eğitmenlerinin hem kendi, hem de katılımcıların bedenlerini daha farkında olduklarını görüyorum. Bu çok sevindirici.

“Yoga zordur ve herekese göre değildir” kavram yanılgısı kesinlikle değişiyor! Eğer yoga eğitmenleri öğrencilerine yoga’nın “yaşamla bütünleşme’’nin bir uygulaması olduğunu, kendi bedenlerini farkına varmalarını ve de yoga’nın bir yarışma olmadığını öğretirse, işte o zaman daha çok yoga yapan insanlar görebiliriz!

Günümüzde yoga eğitmenliği çok popüler ve sanki herkes yoga eğitmeni oldu... Bir yoga dersine girerken eğitmenin yeterli olup olmadığını  anlamak için nelere dikkat edebiliriz?

Evet, insanların yoga’ya ilgisinin artması ile yoga eğitmenliği için ekstra ihtiyaç da doğdu.  Bir  yoga dersine girmeden, derse rehperlik edecek eğitmenin altyapısına,  yeterlilik belgelerine ve eğitimine bakmak önemlidir. Yoga Alliance sertifikası  yoga okulları için standart oluşturmuş uluslararası bir organizasyondur. Bu sertifikaya sahip eğitmenler standart bir eğitimden geçmiş olurlar ve ders verme bilgisine sahiptirler.

Genel olarak yoga dersi esnasında eğitmenin kendi yaptığı poza mı odaklandığını, yoksa öğrencilerin yaptığı pozlara mı dikkat ettiğine bakarak doğru seçimi yapabilirsiniz. Duruşlar, uygulamalar ve dersin genel akışı ile ilgili olan ve sınıf ile bütünleşen ve rahat ve keyifli bir ortam oluşturan bir eğitmen istersiniz. Çok şanslıyız ki, artık o kadar çok yoga eğitmeni var ki, muhakkak içlerinden ihtiyaçlarınıza karşılık verecek ve titreşimi ile uyum sağlayacak bir eğitmen bulabilirsiniz.

Yoga dersinden kendinizi iyi ve mutlu hissederek ayrıldığınızda, o eğitmenin sizin için uygun yoga öğretmeni olduğunu bilirsiniz. Ve sürekli olarak tek bir öğretmenin sınıfına değil, bir kaç farklı yoga eğitmeninin derslerine devam etmek önereceğim en uygun olanıdır… Biz bunu Amerika’da çapraz eğitim olarak görürüz.

Ne tip meditasyon tekniklerini tavsiye edersiniz?

Meditasyon hayatımı  gerçektende değiştirdi. Yaşamı algılayışım, hislerim ve yaşam tarzım konusunda meditasyon bende köklü değişiklikler yarattı.

Benim düzenli olarak uyguladığım ve öğrettiğim teknik Mantra Meditasyonudur. Tüm meditasyon teknikleri içerisinde mantra tekniklerini hem en basit ve  hem de en etkili araç olarak deneyimledim.

Mantra Sanskritçe bir kelimedir; Man akıl anlamındadır, Tra ise araç demektir. Yani mantra aklın aracıdır; zihni sakinleştirmek ve yatıştırmak için kullandığımız bir araçtır.

Düşünebilen herkes mantra meditasyonlarını uygulayabilir; meditasyon kesinlikle dini bir ritüel değildir. Zihinzel sağlığımıız korumak için kullandığımız bir metottur. Bir çok meditasyon öğretmeni, meditasyon kitapları ve rehperli meditasyon CD’lerini bulabilirsiniz. Ama ben ilk olarak özellikle birebir dersine gireceğiniz, işinin ehli bir  meditasyon eğitmeni ile bu uygulamaya başlamanızı öneririm. Sonuçta meditasyon eğitimini bir defa alır ve yaşam boyu kendi kendinize uygularsınız. Eğer iyi bir eğitim almazsanız muhtemelen yapamadığınızı düşünüp bırakabilirsiniz.

Meditasyonun nasıl yapılacağı konusunda rehberlik eden bir kitabım ve DVD’im var; ismi “Breath, Move, Meditate” Daha fazla bilgi için web sitemi ziyaret edebilirsiniz: www.ClaireDiab.com

Uluslararası çok büyük şirketlerde wellbeing programları yürütüyorsunuz. Kurumlarda çalışanlar sizden ne bekliyor? Şirketlerdeki deneyimleriniz nelerdir?

Şirketlerde yoga tekniklerini kullanarak evde ve ofiste sağlıklı ve dengede olmayı sağlayan yaşam tarzını öğretiyorum. Katılımcılar genelde ofiste fiziksel ve zihinsel sağlık için gündelik öneriler ile evde uygulamak için rahatlama tekniklerini öğrenmek istiyorlar. Masa başında otururken uygun omurga duruşundan, ayak yerleşimine, çenenin ve omuzların rahat durmasına kadar detaylı ve konforlu oturuş pozisyonlarını öğretiyorum.  Çalışanları basit meditasyon teknikleri ile zihni sakinleştirme ve nefes tekniklerinin uygulanacağı kısa molalar konusunda eğitiyoruz. Zihne ve bedene bu teknikler aracılığıyla özen gösterilmesi, evde ve ofiste iyi olma hissini yaratarak, genel olarak üretkenlik ve yaratıcılığı yükseltiyor. Ayrıca insanlara iç ve dış dengeyi kurarak, bunu sürdürülebilir kılmayı da öğretiyoruz. Denge sürüdülebilir olduğunda hem işte, hem özel hayata etrafınızdaki herkes ile çok daha besleyici ve iyi işlişkiler kurukuyor. Bu da şirketlerde genel başarı ivmesini yükselten en önemli etkenleren  bir tanesi...

Şirketlerde wellbeing programı her zaman büyük bir keyifle yürütüyorum.  Çalışanlar ofisin dışındaki yaşamlarında da pozitif bir değişikliğe kolayca çevrilen ve hem iş, hemde özel yaşamlarını besleyen bu tür basit ve güçlü teknikler öğrenmekten çok mutlular.

Yoga eğitmenliğinin ve şirketlerde yürüttüğünüz wellbeing programlarının yanısıra, dünyaca ünlü New York İtfaiye ekiplerine de eğitmler veriyor va hatta genel web siteleri Firelife.com’da köşe yazarısınız. Bu eğitimelr ve yazılarınıdaki önerilerinizle ilgili nasıl geri bildirimler alıyorsunuz? Farklı meslek gruplarına da benzer programlar uygulamayı düşünür müsünüz?

İtfaiyecilerden geri bildirim gerçekten benim için bile şaşırtıcı oldu! İnsanlar sağlık ve zindelik üzerine kısa ve öz eğitimler ile yazıları seviyor ve çok yardımcı buluyorlar.

Birçok farklı meslek grubuna bu tarz eğitimler vermekteyiz;  lise öğretmenleri, fizik terapistleri, atletler, hemşireler, doktorlar, avukatlar, polis memurları, muhasebeciler, emlakçılar... Herkes yaşamda denge arayışı içerisinde ve bu arayış meslek gözetmiyor. Tabii ki özellikle ekstra stersli olan mesleki gruplarda bu ihtiyaç ve talep çok daha fazla.

25 yıldır hem Chopra Center’da, hem New Jersey’deki merkeziniz American Yoga Academy'de yürüttüğünüz eğitim programları ve yoga derslerini dikkate alırsak, yoga dünyada hızla  popülerleşiyor mu? Yoga ile ilgili insanların zihinlerinde ne değişti?

Daha öncede belirttiğim gibi yoga çok popüler oldu. Yoga eğitmenlik eğitimlerine katılımıc sayısı her sene adeta katlanarak artıyor. Hatta Seton Hall Üniversitesi’nde “Asian Studies” profesörü olarak ders verdiğim “Yoganın Felsefesi” dersi için son 8 yıl içinde nerdeyse kampüsteki en popüler sınıf oldu diyebilirim. Öğrenciler 18-25 yaş aralığındalar ve yoga yaşam felsefesini seviyorlar! Bu ders onlara hayatlarında yeni bir perspektif kazandırıyor ve zor zamanların büyümeye, dönüşüme ve fırsata nasıl dönüştürüleceğini gösteriyor.

Yoga ile ilgili insanların zihinlerinde değişmeye başlayan konu yoganın sadece bedensel pozlardan ibaret olmadığı,  duruşlardan çok daha fazlasını, daha önce deneyimlemedikleri bir farkındalık ve iyilik halini sağladığıdır. Yoga, farkındalık içerinde yemek yemekten, daha sevgi dolu ve şefkatli olmaya ve birbirimizi olduğu gibi kabul etmeye  kadar hayatımızı bütününde nasıl yaşadığımızdır. Yoga sadece kendi fiziksel pratiğiniz ve uygulamanız değildir; öğrenciler arkadaşlık geliştirmeye başlarlar. Yoga birliktir,  bütünlük halini oluşturan bir alan yaratır. Benzer fikirli yeni arkadaşlarla buluşma yeridir. Ayrıca yoga çok eğlencelidir!

Sağlığın, zindeliğin ve başarının doğru anlamı nedir? Nasıl sağlıklı ve iyi olabiliriz?

Her zaman “Sağlığınız sizin Zenginliğinizdir” derim! Sağlıklı olmak güçlü, enerjik ve mutlu hissetmektir. Sağlıklı olmak sabah kalktığınızda hayata coşku ile uyanmaktır!

Sağlık sadece güçlü esnek bedene sahip olmak demek değildir, o aynı zamanda akıl sağlığıdır. Zihinsel dinginliğe ve yaratıcı özgürlüğe sahip olmaktır. Bu birleşim gece deliksiz uyumamızı sağlar. Bu ikisinde denge ve uyum yarattığınızda gerçek başarıya ulaşılır.

Başarı sadece maddesel kazımlarla ölçülemz; başarı sağlığı, enerjiyi, tatmin edici ilişkileri ve psikolojik dengeyi ve bütünsel iyi hissetmenin her halini içinde barındırır. Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değildir. Maddi bolluk buradaki yolculuğumuzu daha eğlenceli kılar fakat gerçek başarı yukarıdakilerin hepsinin toplamından meydana gelir.

Bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu besleyerek ve özen göstererek sağlıklı ve iyi olabilirsiniz. Yoga yaparak; farkındalıkla beslenerek, bedeni sizin için zevk alabilir bir şekilde hareket ettirerek; nefes alma, rahatlama ve meditasyon aracılığıyla zihni sakinleştirerek kaygısız bir iç huzur yaratabilir ve kendimizi içsel ve dışsal olarak daha dengeli hissetmeye başlarız. İç dünyanızdaki şey; dış dünyanız olur.

Röportaj başında da dediğim gibi sağlık & zindelik ve başarı hayatınıza yıllar ekleme ile ilgili değildir. Bu yıllarınıza hayat ekleme ile ilgilidir! Yolculuğunuzun tadını çıkarın!

Bundan 4 yıl önce İstanbul’da sizin için bir etkinlik düzenlemiştim. Türkiye’ye tekrar gelmeyi düşünüyor musunuz?

Biliyorsun, aslında büyükbabam İstanbul’da doğmuş ama ben ilk defa bundan 4 yıl önce senin davetin üzerine babamla birlikte Paris’ten Orient Express ile İstanbul’a gelmiştim ve bu Türkiye’ye ilk gelişimdi.

İstanbul’u ve insanların sıcaklığını, yaşama bakışınızı çok sevmiştim. Son zamanlarda medyada çıkan haberler ile toplumsal sağduyunuzu kaybetmeyeceğinize inanıyorum ve evet, İstanbul’a tekrar gelmek üzere planlar yapıyorum.

www.americanyogaacademy.com