SO HAM Meditasyonu Nasıl Yapılır?
Yükselen Çağ Wellbeing Akademi Web Sitesine Hoşgeldiniz.
 

                                                

SO HAM meditasyonu hem nefesin izlendiği, hem de mantra'nın nefesin ritmi ile tekrar edildiği çok güçlü evrensel bir meditasyon tekniğidir.

SO HAM meditasyonunun  ana prensipleri nelerdir?

✦  Meditasyon yaparken, aynı nefes egzersizi yapar gibi, gözlerimiz daima nazikçe kapalı olmalı ve oturuşumuz ister yerde, ister sandalyede veya koltukta dik bir omurga ile olmalıdır.

✦  Ağzımız kapalı ve nefesi burnumuzdan alıp vermeliyiz.

✦  Bu mantrayı sessizce zihnimizden, dilimizi ve dudağımızı dahi kıpırdatmadan tekrar etmemiz gerekir.

 

Mantra ne demektir?

Mantra sanskrit dilinde bir kelime olup, “Aklın Aracı” manasına gelir.

Mantra  kelimeleri genelde primordiyal seslerden oluşur ve binlerce yıl öncesinde bilgeler tarafından titreşim kalitesi ölçülerek seçilmiştir.

Mantra’lar bir oyuncak gibi zihni oyalarken tekrar sırasında yarattıkları titreşim niteliği ile zihnin her daim düşüncelerden özgür olan sessiz ve dingin bölümüne geçiş yapılabilmektedir.

 

SO HAM ne demektir?

✦  Meditasyon sırasında nefes alırken, dudağımızı ve dilimizi dahi kıpırdatmadan zihnimizden tekrar ettiğimiz SO kelimesi dişi enerji titreşimini, nefes verirken tekrar ettiğimiz HAM kelimesi ise eril enerji titreşimini temsil etmektedir.

✦  Aynı zamanda SO titreşimi Kozmik Bilinci (Ruh­-Spirit), HAM  titreşimi ise Bireysel Bilinci (Can-Soul) temsil etmektedir.

✦  SO-HAM  titreşimleri tekrarı sırasında Birlik Bilincinden, Bireysel Bilinç’imize giriş yapar ve daha sonra tekrar Birlik Bilinci’ne dönüş yaparız.

✦  SO-HAM  Meditasyon’u sırasında oluşan titreşimlerin  ses enerjisi, nefesin içindeki yaşam enerjisi ile birleşerek, Bir olur.

SO HAM Meditasyonu Uygulaması

1. Rahatça sırtınız dik olacak şekilde oturarak, nazikçe gözlerinizi kapayınız. Meditasyon bitene kadar gözlerimiz kapalı kalacaktır.

 

2. Meditasyona başlamadan önce kendimize 4 temel ruh sorusunu soruyoruz; ve soruların cevaplarını vermiyoruz. Soruları adeta bir balonu havaya bırakır gibi evrene bırakıyoruz:

  1. Ben kimim?
  2. Gerçekten ne istiyorum ?
  3.  Yaşam amacım ( Dharma) nedir? İnsanlığa ve Dünyaana’ya nasıl yardımcı olabilirim, nasıl hizmet edebilirim?
  4. Hayatımda sahip olduğum neler için şükretmeliyim?

 

3.  Daha sonra isterseniz spesifik bir arzunuzu içinizden sessizce, gözünüzün önünde bu isteğiniz olmuş gibi canlandırarak, imgeleyerek niyet ediniz.

 

  1. Derin bir nefes alarak, nefesinizi verirken eşzamanlı olarak bu niyetinizi de gerçekleştirmesi için evrene bırakınız. Bundan sonra niyetinizin nasıl ve ne zaman gerçekleşeceği sizin değil, evrenin ilgilenmesi gereken bir konu durumundadır.Siz artık meditasyona başlamaya hazırsınız.

 

  1. Birkaç dakika basitçe nefesinizi içinize alışınızı ve dışarıya verişinizi doğal bir şekilde izleyiniz.

 

  1. Birkaç dakikalık bu nefes alış ve veriş izleme sonrası,  burnunuzdan yavaşça ve derin bir nefes alırken, dudağınızı ve dilinizi dahi kıpırdatmadan zihninizde ‘SO’ kelimesini düşünün.

 

  1. Gene burnunuzdan aldığınız bu nefesi yavaşça verirken de  ‘HAM’ kelimesini düşünün.

 

  1. Nefesinizin rahatça akmasına izin vererek,  her nefes alışta zihninizden ‘SO’, her nefes verişte ise ‘HAM’ kelimesini sessizce tekrar edin.

 

  1. Eğer dikkatinizin zihninizdeki başka düşüncelere, etrafınızdaki bazı seslere veya vücudunuzdaki herhangibir duyuma kaydığını fark ederseniz, telaşsızca ve nazikçe tekrar dikkatinizi nefesinize yönlendirerek ‘SO HAM’ mantrasını sessizce tekrar etmeye devam edin.

 

  1. Bu meditasyon sürecine çabasızca ve basitlikle  20 ile 30 dakika arasında devam edin. Bunun için telefonunuzun zamanlayıcısını kullanabilirsiniz. Alarm sesini yumuşak bir sese ayarlamayı unutmayın; mesela gong sesi, su sesi, dalga sesi vb.

 

  1. Süre bittiğinde alarm bir defa çalacak ve günlük eylemlerinize dönmeden önce, mantra tekrarını durdurarak birkaç dakika gözleriniz kapalı bir şekilde vücudunuza uyumlanması için lütfen zaman tanıyınız.

Ebru Şinik / Bütünsel Sağlık ve Ayurvedik Yaşam Danışmanı

SO HAM meditasyonunu benim sesim ile dinlemek ve yarım saat boyunca birlikte meditasyon yapmak için tıklayınız.

Chopra Center sertifikalı meditasyon eğitimleri ile ilgili bilgi almak için ise buraya tıklayınız.