NEFESİMİZ SAĞLIK ve MUTLULUĞUMUZLA DİREK BAĞLANTILIDIR !
Doğru Nefes Nasıl Alınır?
Gündelik yaşamda doğru nefesin ilk şartı öncelikle solunum için yaratılmış bulunan organımız burnu kullanmaktır. Konuşmadığımız, yemek yemediğimiz, şarkı söylemediğimiz ve bizi fiziksel olarak zorlayan bir aktivetede bulunmadığımız sürece her daim nefes alıp verirken sadece burnumuzu kullanmalıyız.
Ayrıca Diyafram Kasının çalışması fizyolojik denge açısından çok önem taşır. Nefes alırken diyaframınızın çalışıp çalışmadığını aşağıda egzerszi ile kendi kendinize test edebilirsiniz.
Doğru Nefes Almada Diyafram kasının Büyük Rolü
Nefes alma işleminin %6070’ini kontrol eden, göğüs boşluğunun alt kısmında yer alan ve şemsiye şeklinde olan diyafram kası, göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayırır ve solunumun başrol oyuncularındandır. Havanın ciğerlere girişi ve çıkışında kaburgalar arasında görev alır.
Omurga sağlığının, dik durmanın ve düzgün bir postüre sahip olmanın genel sağlığımız için ana gerekliliklerdendir ve azalmış diyafram hareketi kronik sırt ve bel ağrısının da en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Ayrıca diyafram, bedenimizin 2. beyni olan sindirim sistemimizin sağlıklı ve dengede çalışmasında da çok etkindir.
Çoğunlukla kronik stres sebebiyle göğüs nefesi kullanan kişiler diyafram nefesinin sağladığı faydalardan mah rum kalır ve buna ek olarak kandaki oksijen düzeyinin düşük olmasına ve bu sebeple de dokulardaki lokal oksijen yetersizliği neticesinde biriken sıvı ve toksinlerin ödem, selülit vb. gibi oluşumlarına neden olur.
Diyafram Nefesinin Detoks Etkisi
Düzgün bir diyafram nefesi, yarattığı vakum etkisiyle lenfi kan dolaşımına çekerek lenfatik drenajı uyarır ve artırır. Böylece hücreler arasında bulunan sıvı içerisinde tahliye edilmeyi bekleyen toksik maddelerin atılım hızı 15 katına çıkabilir.
Diyafram Kası Testi
Diyafram kasınızın nefes alırken çalışıp çalışmadığını hemen kontrol edebilirsiniz.
1. Omurga dik duracak şekilde oturun.
2. Dizkapağı ve kalçanızın aynı hizada olduğunu kontrol edin; diziniz kalçanızdan daha düşük bir seviyede ise ayağınızın altına bir yükselti yerleş- tirin.
3. Ağzınızı kapatın; sadece burnunuzdan nefes alıp vereceksiniz.
4. Elinizi karnınızın üstüne koyun.
5. Nefes alırken karnınız şişecek.
6. Nefes verirken de karnınız inecek.
7. Eğer karın bölgenizdeki bu genişleme ve daralma hareketini oturur halde hissedemiyorsanız o halde sırtüstü yere uzanın.
8. Ve şimdi elinizi yine karnınızınüstüne koyarak nefes alıp verirken karnınızı hissedin. Eğer karnınızda hiçbir hareket yoksa, diyafram nefesiniz açık değil ve tamamen göğsünüze nefes alıyorsunuz demektir.
15 Mayıs Pazartesi günü Hürriyet Kelebek Özel Ekinde Ebru Şinik tarafından kalem alınan "Doğru Nefes Nasıl Alınır?" konu başlıklı yazı dizisinin 2 . bölümüne buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz: Neden Gündelik Hayatımızda Sadece Burundan Nefes Alıp Vermeliyiz?