Tüm semavi dinler ve spritüel disiplinlerde meditatif uygulamalar yer almaktadır. Bu uygulamaların hepsinin amacı zihni çöp düşüncelerden arındırmak ve daha berrak ve dingin bir zihne sahip olarak, günlük yaşamımızda kolaylıkla bilinçli seçimler yapma yetisini kazanmak ve yaşamla ilgili farkındalık halimizi yükseltmektir.
Bundan 12 sene önce birisi bana “Bundan sonra her gün düzenli olarak meditasyon yapacaksın, hayatına giren bu Koruyucu Tıp uygulamaları yaşamını yeniden şekillendirecek” deseydi, muhakkak ki o kişiye deli damgasını vururdum. Çünkü benim gibi İMKB kökenli , son derece analitik ve her şeyin ardındaki bilimsel kanıtlarla ancak ikna olan bir zihne sahip birisi için bu kehanet son derece akıl dışı olurdu.
Ama gelgelelim bir gün stres sebebiyle yaşadığım semptomlar çoğalmaya ve yaşam kalitemi ciddi olarak düşürmeye başlayınca, soluğu yanında aldığım doktor da şiddetli anksiyete ve depresyon tanısı koyup, ciddi oranda sakinleştirici ilaç kullanmam gerektiğini söyleyince zhnim farklı şekillerde çalışmaya başladı. Evet, hayat farklı şekillerde akıyor ve “hayatta yapmam, ihtiyacım olmaz” dediklerin bir bir önüne çıkmaya başlıyor...
Anksiyete nedeniyle gece uykumdan nefessiz kalıp uyanmaktan ve yeterince nefes alamama duygumun şirketteki herkes tarafından da hissedilmeye başlanmasından hemen sonra artık buna bir çare bulmalıyım diye ciddi olarak üstünde çalışmaya başladım. İlk olarak hemen sakinleştirici (!) ilaçlara başvurmak istemiyordum. Çünkü hayatımda kötü giden görünürde hiç bir olay yoktu. Ne unutmak istediğim farkında olduğum bir acım, ne de bir travma! Bu nedenle önce ilaca başlamak yerine binlerce yıldır insanlar psikolojik rahatsızlıklar baş gösterdiğinde hangi tedavi metodları uygulanıyordu, bunları araştırmaya giriştim. Elbette bu araştırmalarım süresince de analitik tarafım her zaman bir terazi görevi gördü.
Uzun yıllardır büyük bir hayranlıkla takip ettiğim Dr. Deepak Chopra’nın önerilerini uygulamaya yöneldim. Bunun için önce ciddi bir meditasyon eğitimi almam gerekiyordu. Dr. Chopra tarafından California’da kurulmuş bulunan Chopra Center’daki meditasyon eğitimlerine katıldım. Hatta ilk aldığım meditasyon eğitiminden 6 ay sonra sonra Meditasyon Eğitmeni olmaya karar vererek, 2 yıllık bir eğitim sürecinin ardından bu bölümden mezun oldum.
Mantramı aldığım ve ilk meditasyon yaptığın An’ı asla unutmam. İlk dakikalarda gözümden otomatik olarak yaşlar akmaya başlamış ve içim daha önce yaşamadığım bir çoşku ile dolmuştu. Sanki ruhum bu dünyada bedenlendiğimden beri bu anı bekliyordu... İşte ilk hislerim aynen bunlardı.
Daha sonra kelimelerle tarif edilemez bir dinginlik, huzur, mutluluk, tatmin ve neşe duyguları bedenimi ve zihnimi sardı. Neler olduğuna inanamıyordum ama yaptığım şey kesinlikle benim için doğru olandı!
Meditasyonu her gün düzenli olarak uygulamaya başladıktan sonra;
- 2 hafta sonra uykularım düzeldi, her akşam kaliteli bir şekilde uyumaya başladım.
- 4 hafta sonra evdekiler iş çıkışından eve gelirken en şirin ses tonlarıyla beni arayıp “Bugün meditasyonunu yaptın mı?” diye bana sormaya başladı.
- 6 hafta sonra ise iş yerindeki arkadaşlarım “ Ne yapıyorsam kesinlikle devam etmemi” söylediler.
Ben ne mi hissediyordum?
Hayatım boyunca hissetmediğim bir zihinsel dinginlik, huzur ve entellektüel zihnimin anlam veremediği bir tatminle karışık mutluluk hissi.
O günden beri de her gün, çok sıradışı programların olduğu bir gün değilse, muhakkak düzenli olarak meditasyonum yapıyorum. Çünkü bu uygulama benim iyilik halim ve dengem için en önemli gündelik rutinim geldi çok şükür!!!
Meditasyona Neden Başladım;
- Stres sebebiyle bozulan solunum fizyolojimin düzenlenmesi için
- Stres sebebi ile bozulan uyku düzenimin iyileşmesi ve her gece deliksiz bir uyku uyuyabilmek için
- Stres sebebiyle kasılan sindirim sistemimin rahatlaması ve kronik kabızlık sorunumdan kurtulmak için
- Konsatrasyon bozukluğumu gidermek için
- Huzur bulmak için
- Yaşam amacımı bulmak için
- Daha iyi ve mutlu hissetmek için
İşte meditasyona bu ana sebepler nedeniyle başlamıştım. Ama başladıktan sonra bunlar dışında ilişkileri düzeltip, geliştirmeye gidecek kadar o kadar çok fayda gördüm ki, anlatılmaz, yaşanır...
Meditasyonla ilgili söylemek istediğim bir şey de, dünyanın en büyük özgürlüğünün kesinlikle zihninizin esaretinden kurtulduğunuz an olduğudur.
Bir gün meditasyon öğrenmeye karar verirseniz mantra bazlı teknikleri kesinlikle denemenizi öneririm. Mantra bazlı teknikleri hem uygulaması son derece basit, hem de etkisi bir o kadar güçlü ve hızlıdır ve beyinde nöro-plastisite yaptığı yüzlerce klinik araştırma ile kanıtlanmıştır.
Umarım kendinize bu şansı verir ve yaşamınıza bu müthiş şifa teknolojisini dahil edersiniz.
Şimdi size evrensel Allah Hu meditasyon tekniğini nasıl uygulayabileceğinizi anlatacağım;
“ALLAH HU” MEDİTASYONU
Evrensel ALLAH HU meditasyonu hem nefesin izlendiği, hem de mantra’nın nefesin ritmi ile tekrar edildiği çok güçlü evrensel bir meditasyon tekniğidir.
Meditasyon Yaparken Ana Prensipler ;
✦ Meditasyon yaparken, aynı nefes egzersizi yapar gibi, gözlerimiz daima nazikçe kapalı olmalı ve oturuşumuz ister yerde, ister sandalyede veya koltukta dik bir omurga ile olmalıdır.
✦ Ağzımız kapalı ve nefesi burnumuzdan alıp vermeliyiz.
✦ Bu mantrayı sessizce zihnimizden, dilimizi ve dudağımızı dahi kıpırdatmadan tekrar etmemiz gerekir.
Mantra ne demektir?
Mantra sanskrit dilinde bir kelime olup, “Aklın Aracı” manasına gelir. Mantra kelimeleri genelde primordiyal seslerden oluşur ve binlerce yıl öncesinde Rishi’ler tarafından titreşim kalitesi ölçülerek seçilmiştir. Mantra’lar bir oyuncak gibi zihni oyalarken tekrar sırasında yarattıkları titreşim niteliği ile zihnin her daim düşüncelerden özgür olan sessiz ve dingin bölümüne daha kolaylıkla geçiş yapılabilmektedir.
ALLAH HU Meditasyonu Uygulaması
- Rahatça sırtınız dik olacak şekilde oturarak, nazikçe gözlerinizi kapayınız. Meditasyon bitene kadar gözlerimiz kapalı kalacaktır.
- Meditasyona başlamadan önce kendimize 4 temel ruh sorusunu soruyoruz; ve soruların cevaplarını vermiyoruz. Soruları adeta bir balonu havaya bırakır gibi evrene bırakıyoruz:
- Ben kimim?
- Gerçekten ne istiyorum ?
- Yaşam amacım ( Dharma) nedir? İnsanlığa ve Dünyaana’ya nasıl yardımcı olabilirim, nasıl hizmet edebilirim?
- Hayatımda sahip olduğum neler için şükretmeliyim?
- Daha sonra isterseniz spesifik bir arzunuzu içinizden sessizce, gözünüzün önünde bu isteğiniz olmuş gibi canlandırarak, imgeleyerek niyet ediniz.
- Derin bir nefes alarak, nefesinizi verirken eşzamanlı olarak bu niyetinizi de gerçekleştirmesi için evrene bırakınız. Kesinlike niyetinizin nasıl, ne şekilde gerçekleşebileceğini düşünmeyin. Bundan sonra niyetinizin nasıl ve ne zaman gerçekleşeceği sizin değil, evrenin ilgilenmesi gereken bir konu durumundadır.Siz artık meditasyona başlamaya hazırsınız.
- Birkaç dakika basitçe nefesinizi içinize alışınızı ve dışarıya verişinizi doğal bir şekilde izleyiniz. Nefes alma ve verme ritminize hiç müdahele etmeyiniz. Adeta dışarıdan bir gözlemci farkındalığı ile solunum sisteminizin nasıl nefes alıp verdiğini hiç müdahele etmeden izlemeye devam edin. Solunumunuz kendi doğal akışı ile olmalı.
- Birkaç dakikalık bu doğal nefes alış ve verişlerinizi izleme sonrası, burnunuzdan nefes alırken, dudağınızı ve dilinizi dahi kıpırdatmadan zihninizden “ALLAH” mantrasını sessizce tekrar edin.
- Ve solunum sisteminiz nefesi verirken zihninizden sessizce ‘HU’ mantrasını tekrar edin.
- Nefesinizin rahatça akmasına izin vererek, her nefes alışta zihninizden ‘ALLAH’, her nefes verişte ise ‘HU’ mantralarını sessizce tekrar etmeye devam edin.
- Eğer dikkatinizin zihninizdeki başka düşüncelere, etrafınızdaki bazı seslere veya vücudunuzdaki herhangibir duyuma kaydığını fark ederseniz, telaşsızca, gayretsizlikle ve basitlikle tekrar önce nefesinizi izlemeye ve daha sonra nefesinizle senkronize olacak şekilde ‘ALLAH - HU’ mantrasını nefesi alıp verirken sessizce tekrar etmeye devam edin.
- Bu meditasyon sürecine çabasızca ve basitlikle, min. 10 dk., tercihen 30 dakika arasında sürekli nefesinizi basitlikle izleyerek ve mantrayı nefes ile senkronize bir şekilde tekrar ederek devam edin. Bunun için telefonunuzun zamanlayıcısını kullanabilirsiniz. Alarm sesini yumuşak bir sese ayarlamayı unutmayın; mesela gong sesi, su sesi, dalga sesi vb.
- Süre bittiğinde alarm bir defa çalacak ve günlük eylemlerinize dönmeden önce, mantra tekrarını durdurarak birkaç dakika gözleriniz kapalı bir şekilde vücudunuza uyumlanması için lütfen zaman tanıyınız.
Benimle birlikte meditasyon yapmak isterseniz Yükselen Çağ Youtube kanalımdaki “Ebru Şinik ile Meditasyonlar” Oynatma Listesine girebilirsiniz.
İyi Ol, Mutlu Ol!