Panchakarma Nedir?
Yükselen Çağ Wellbeing Akademi Web Sitesine Hoşgeldiniz.
 

Panchakarma Nedir?

 

 

Ebru Şinik Panchakarma Nedir?Ayurveda Koruyucu Tıp protokollerinde uygulanan derin detoks terapilerine  panchakarma denmektedir. Özellikle senede 2 defa ekinoks dönemlerinde uygulanması önerilen panchakarma tedavileri  için fiziksel, zihinsel ve ruhsal bedenlerde eş zamanlı işleyen mevsimsel bir arınma terapisi de diyebiliriz.

Panchakarma’nın ana amacı dokulara yerleşmiş olan toksin yükleri tahliye ederek, hem fizyolojik hem de enerji bedeni seviyesinde çalışan tüm dolaşım kanallarını temizlemek ve bu toksin tortu birikimlerinin zamanla oluşturma potansiyeli bulunan muhtelif fizyolojik ve psikolojik düzeydeki hastalıklara mahal vermeyerek, sağlıklı ve mutlu yaş alma, yani wellaging sürecini çalıştırmaktır.

Yaklaşık 3500 yıldır uygulanan Panchakarma  tedavileri ile ilgili biliminsanları tarafından da klinik araştırmalar yürütülmektedir.  Bu araştırma neticelerinden  özetle aşağıdaki bulgular yayınlanmıştır;

  • Katılımcılarda panchakarma terapisinden 3 ay sonra davranış değişikliği yapabilme becerilerinin arttığı ortaya konmuştur.
  • Katılımcılarda kardiyovasküler risk faktörleri ciddi oranda azalmıştır.
  • Katılımcıların cilt parlaklığı gözle görülür seviyede yükselmiştir.
  • Katılımcılarda sindirim sistemi kaynaklı rahatsızlık ve semptomlar kaybolmuştur.

[Conboy L.A., Edshteyn I., Garivaltis H. Ayurveda ve panchakarma : Bütünsel sağlık terapilerinin etkilerinin ölçümü. Scientific World Journal 2009;9 :272-80]

[Sharma H.M., Nidich S.I., Sands D., Smith D.E. Kardiyovasküler risk faktörlerinin panchakarma arınma prosedürleri   yoluyla gelişimi. J Res. Educ. Indian Med. 1993;12 (4): 3-13.]

 

Panchakarma tedavi protokollerini batıda uygulanan tedavi protokollerinden ayıran en önemli farkı, vücutta birikmiş olan sadece suda çözülebilen toksinlerin değil, eş zamanlı olarak çok daha derinlerde dokulara yerleşmiş olan ve sadece yağda çözülebilen toksin birikimlerine de ulaşarak, etkin biçimde vücuttan atılmasını sağlamasıdır.

Ebru Şinik Ayurveda Panchakarma

Klinik başka bir araştırmaya göre 5 gün panchakarma tedavisi olan katılımcılarda terapiden önce ve sonra kanlarındaki hayli toksik etkiye sahip PCB (kanser de dahil olmak üzere bilimsel literatürde yer alan ciddi sağlık sorunlarına neden olan kimyasal madde) ve Beta-HCH  (böcek öldürücü üretiminden ortaya çıkan yan ürün)   ölçülmüştür. Normalde vücudumuz 5 gün içinde bu toksinlerin sadece %1’inden arınabilir. Yağda çözünebilen bu toksinler hem vücuttan atılması en zor,  hem de vücut için en tehlikeli olanlardır. Bu araştırmada bu maddelerin panchakarma ile sadece birkaç gün içinde %46-48 oranında azaldığı tespit edilmiştir. 

[Herron R.E., Fagan J.B. İnsanlarda lipoifik aracılı toksik maddelerde azalma: Ayurvedik detoks prosedürünün incelenmesi.  Altern. Ther. Health Med. Eylül-Ekim 2002;8 (5):40-51.]

Bilinen başka hiçbir detoks metodunun yan etki olmaksızın bu kadar kısa süre içinde insan vücudunda yağda çözünebilir toksinleri bu miktarda azalttığı bilimsel olarak doğrulanmamıştır.   Normalde bu toksik bileşenler vücutta ömür boyunca kalır. Panchakarma metotları inanılmaz derecede kısa süre içinde bunları vücuttan atabilecek   tedavi  protokollerine sahiptir.

Normalde panchakarma tedavisi sağlık sorununun şiddetine göre 3 günden 21 güne kadar ve bazen daha da uzun sürebilir. ALS (amyotrofik lateral skleroz), MS ( multiple skleroz) ve Parkinson hastalığı gibi çok ciddi kronik nörolojik hastalıkları olan hastalarda da olumlu tedavi neticeleri alınabilmektedir.

Yazının devamı için tıklayınız.