Koku Duyumuzun Fiziksel Ve Zihinsel Bedenlerimizdeki Etkisi
Yükselen Çağ Wellbeing Akademi Web Sitesine Hoşgeldiniz.
 

Hem Koruyucu, hem de Bütüncül bir Tıp sistemi olan Ayurveda’ya göre insanoğlu beş duyusunu kullanarak kendi kendini şifalandırabilir. Dokunma duyumuz olan cildimiz, görme duyumuz olan gözlerimiz, işitme duyumuz olan kulaklarımız, tat alma duyumuz olan dilimiz ve koku alma duyumuz olan burnumuzun hem fiziksel, hem de zihinsel sağlığımızdaki etkileri şaşırtıcı derecede kuvvetlidir. 

Dünyayı duyularımızın izlenimleri ile algılıyor ve deneyimliyoruz. Duyularımız ne kadar açık ve sağlıklı çalışıyorsa, yaşamı o derece zengin deneyimliyoruz. Çünkü duyularımız vasıtası ile edindiğimiz izlenimler, yani kokladığımız, gördüğümüz, duyduğumuz, dokunduğumuz, tadını aldığımız her şey hormon salınımını tetikliyor ve bu da bedenimizdeki tüm biyokimyasal değişimleri doğrudan etkiliyor. Yani duyularımız vasıtası ile algıladıklarımız muhtelif hormonların salgılanması neticesinde duygu durumumuzu etkileyerek, yönlendiriyor.

Duyularımızı bilinçli olarak kullanarak bedenimizde her daim bulunan şifa mekanizmalarını uyandırabilir, tüm bedenlerimizde dengeyi kurmak,  bütünsel sağlık ve güzellik halimizi yükseltmek üzere bu şifa mekânizmalarımızı kolaylıkla uyararak aktif hale getirebilir, fiziksel ve zihinsel bedenlerimizi istediğimiz yönde harekete geçirebiliriz. 

Fakat 5 duyumuz içerisinde hormon sekresyonuna en hızlı etki eden duyumuz koku duyusudur.

Neden mi? İşte aşağıda  size bunu açıklıyorum. 

Koku Duyumuzun Fiziksel Ve Zihinsel Bedenlerimizdeki Etkisi Ebru Şinik

AROMATERAPİNİN ÖNEMİ VE DOŞA’LARA GÖRE AROMA ÖNERİLERİ

Burnumuzdan geçen hava ile beynimizdeki duygu durumunu ve kontrolünü sağlayan bölge olan limbik sistem bağlantısı diğer 4 duyumuza göre oldukça farklıdır. Koku alma siniri ve bu sinirin ulaştığı beyin bölgesi, merkezi sinir sisteminin ruh haline hizmet eden parçası olan limbik sisteme doğrudan olarak bağlıdır. Ve koku nöronları, kranial sinirler vasıtası ile hipotalamusa uğramadan, direkt beyne gittiğinden diğer duyulara göre çok daha hızlı yol alırlar. Yani kokular sayesinde ışık hızı ile duygularımızla, hafızamızın en eski ve en derin köşeleri ile ve içgüdülerimizle doğrudan bağlantı kurarız. 

Çeşitli aromalar içimizdeki bu şifa gücünü tetikleyebilir ve deneyimlenmiş belirli kokular bünyemizdeki şifa mekânizmalarının anında çalışmasını sağlayabilir. Hepimiz kokuların duygulara yakından bağlı olduğunu farkındayızdır. Kulaklarımızın arkasına her parfüm sıktığımızda, hoş kokulu bir çiçek aldığımızda ya da kokusu tüm evi kaplayan bir kek veya poğaça pişirdiğimizde bu hoş ve tatmin edici hisleri deneyimleriz. Tüm duyularımızda olduğu gibi kokular vasıtasıyla da hormon salgılamalarımız değişiklikler gösterir ve bedenimizdeki bu kimyasal değişiklikler duygu durumumuzu etkiler.

Bundan dolayı burun duyumuz, nefes ile birlikte vücuttaki ana giriş kapısını oluşturması sebebiyle çok önemli bir rol oynar. Burnun fonksiyonuna ilişkin hoş aromalar ile farkındalık yaratmak, kişisel anlamda hem psikolojik, hem de fizyolojik farkındalığa yeni bir boyut katabilir.

KOKU VE HAFIZA İLİŞKİSİ

Bazı bilim insanlarının savına göre insan, hafızasını kaybetse bile, koku verilerinin depolandığı alan hasarlanmadığı sürece, koku hafızası asla silinmez.  Bu yüzdendir ki hafıza kaybı yaşayan bireylerde koku duyusuyla hafıza geri getirilmeye çalışılır. Aynı sebepten bir insanın her özelliğini, kişiliğinin her ayrıntısını unutsak dahi kokusunu ölene kadar unutamayız.

AYURVEDİK BEDEN TİPLERİ ve GÜNLÜK RUH HALİNİZE GÖRE KOKU ÖNERİLERİ

Şimdi doşa’larınıza ve muhtelif ihtiyaçlarınıza göre hem fiziksel, hem de zihinsel bedenlerinizde koklayarak denge yaratacağınız aromalar olan saf uçucu yağları size tanıtmak istiyorum.

Ayurvedik Bünye Tipleri Ebru Şinik Kapha Pitta Vata

Ama ondan önce isterseniz Ayurvedik Beden Tipi testini yaparak, doğuştan sahip olduğunuz Beden-Zihin Dengesini, yani sizi yöneten doşa’yı belirleyebilirsiniz.

PRAKRUTI DOSHA TESTİ İçin Burayı Tıklayabilirsiniz

DOŞA’LARA ÖZEL YAĞLAR

Vata’lar: Aktivite bağımlısı olan Vata’lar genelde heyecanlı, huzursuz, hiperaktif, endişeli, stresli ve karışık bir zihne sahiptirler.  

Vata’ları özellikle yatıştırıcı etkisi bulunan çiçeksi, meyvemsi, ılık, tatlı ve ekşi aromalar olan başlıca aşağıdakiler dengeler; 

*    Fesleğen
*    Portakal
*    Greyfurt
*    Sardunya 
*    Karanfil
*    Vanilya
*    Gül  

Pitta’lar: Zeki ve saldırgan mizaçlı olan Pitta’lar genelde hararetli konuşmalar yapan, ikna edici lider bir zihne sahiptirler. Pitta’lar için özellikle serinletici ve sakinleştirici etki yapan tatlı aromalar olan başlıca aşağıdakiler dengeleyicidir;
 
*    Sandal ağacı
*    Nane
*    Lavanta 
*    Yasemin
*    Gül  

Kapha’lar: Genelde mülayim, soğukkanlı, tatlı dilli, sadık ve bağışlayıcı olan Kapha’lar sakin ve yavaş bir zihne sahiptirler. Ve özellikle sinüsleri sık sık tıkanır.

O yüzden Kapha’lar özellikle uyarıcı, kuvvetli, temizleyici etkisi olan baharatlı aromalar olan başlıca aşağıdaki bitki saf uçucu yağları tarafından dengelenir;

*    Okaliptüs
*    Karanfil
*    Safran
*    Zencefil
*    Ardıç 

Peki bu aromaları günlük yaşamınızda nasıl kullanacaksınız? 

 

*    Doşa’nızı ve/veya içinde bulunduğunuz ruh halini dengeleyici olan saf uçucu yağ karışımlarını minik bir roll-on yardımıyla nabzınızın attığı noktalara sürebilir ve/veya ofiste masanıızn üzerinde veya dışarıda çantanız içinde bulundurarak ihtiyaç duyduğunuz her an koklayabilirsiniz.

 

*    Sentetik içerik barındırmayan doğal tütsüleri kullanabilirsiniz.

 

*    Altında ufak bir mum yanan buhurdanlık içine koyacağınız suyun içine birkaç damla bu saf uçucu yağlardan damlatarak bulunduğunuz mekânın enerjisini tamamen değiştirebilirsiniz.

 

*    Elektrikle çalışan çok estetik modelleri bulunan yağ difüzörlerinden alabilir,


Açıkçası gün içerisinde değişen duygu durumumuza göre 3 doşamızı da uyarıcı aromalara ihtiyaç duyabiliyoruz. Eğer bu aromaları kendiniz için hazırlamaya vaktiniz yoksa veya uğraşmak istemiyorsanız ben sizlerin yaşamını kolaylaştırmak üzere bunları ürettim. Yükselen Çağ Ayurvedik Bünye Dengeleyici ürün yelpazesi içerisinde bulunan Mini Koklama Roll-onlarımı çok seviyorum.

Yükselen Çağ Wellbeing Merkezi Koklama Roll-On Ebru ŞinikBu mini roll-onlar ofis masamda ve çantamda sürekli durur. Ve gün içerisinde değişen ruh halime göre ihtiyaç duyduğum niteliği barındıranı keyifle ve heyecanla koklarım. Bu aroma koklama eylemim hem çok eğlenceli, hem de zihnimi istediğim gibi yönlendirmemi sağlayan en sevdiğim ayurvedik rutinlerimdendir. 

► Kendinize bir sorun bakalım, şu anda neye ihtiyacınız var?
► Gevşemeye mi, Sakinleşmeye mi, yoksa Canlanmaya mı?

Vata Aromaları: Rahatlatır, Gevşetir, Dinginleştirir 

Vata koklama roll-onu öncelikli olarak karışık bir zihni rahatlatan, stres faktörlerini hafifleten, gevşeterek denge yaratan ve dinginleştiren hormon salınımlarını tetikler. 

Benim hazırladığım Vata Koklama ve Mini Masaj roll-onlarım rahatlatıcı özellikleri olan fesleğen, paçuli ve vetiver saf uçucu öz yağları ile soğuk sıkım jojoba baz yağı bileşenlerinden oluşuyor. Bu mükemmel öz yağlardan oluşan aromaterapik karışımı gün içerisinde ihtiyaç hissettikçe koklayarak arzu ederseniz cildinize de direkt olarak uygulayarak anda kalmayı hatırlayabilir,  kokuların zihniniz ve bedeninizde yarattığı etkinin konforunu yaşayabilirsiniz.

Pitta Aromaları: Sakinleştirir, Serinletir, Yatıştırır

Pitta koklama roll-onu öncelikli olarak sinirli ve gergin bir zihni sakinleştiren, asabi tepkileri yatıştırarak denge yaratan ve konsantrasyonu artıran nitelikleri barındırır. Pitta ibareli "Koklama ve Mini Masaj" roll-onlarımı serinletici özellikleri olan ylang-ylang, lavanta ve limon saf uçucu yağları ile soğuk sıkım jojoba yağı bileşenleriyle hazırlıyorum.  

Bu mükemmel öz yağlardan oluşan aromaterapik karışımı gün içerisinde ihtiyaç hissettikçe koklayarak ve/veya mini masaj topu ile cildinize direkt uygulayarak, anı yakalamanın yanı sıra kokuların zihniniz ve bedeninizde yarattığı etkilerinin de keyfine varabilirsiniz.

Kapha Aromaları: Canlandırır, Enerji Verir, Solunum Yollarını Açar 

Kapha koklama roll-onu öncelikli olarak yorgun ve uyuşuk bir zihni canlandırırken, enerji vererek denge yaratan, ferahlatan ve aynı zamanda solunum yollarını açan nitelikleri barındırır. Kapha roll-onlarımı canlandırıcı özellikleri olan okaliptüs, karanfil ve biberiye saf uçucu öz yağları ile soğuk sıkım jojoba yağı bileşenleriyle hazırlarım.

Bu mükemmel öz yağlardan oluşan aromaterapik karışımı gün içerisinde ihtiyaç hissettikçe koklayarak zihninizdeki atıl ve miskin enerjiyi tahliye edebilir, burun hava kanalları ve sinüslerinizi açabilir ve enerjinizin yükselmesini sağlayabilirsiniz.